Neerlandistiek-reeks in SPUI25 “Van fact-checking tot argument-checking: Het bestrijden van desinformatie in het Nederlandse nieuws” 

Aanmelden kan via deze link en meer informatie vind je hier.

Nieuwsverslaggeving lijkt steeds meer op een vorm van oorlog: feiten worden gepareerd met ‘alternatieve feiten’, fake news bestookt voortdurend de mainstream media, en men spreekt zelfs van ‘informatieoorlog’ of ‘informatieterreur’. Kunnen we aan de taal van journalisten en mediaorganisaties nog aflezen of het klopt wat ze zeggen, of is dat onmogelijk geworden? En wat kunnen we doen om de situatie te verbeteren? Vier experts op het gebied van het bestrijden van desinformatie gaan hierover met elkaar in gesprek. 

José Plug (Universiteit van Amsterdam) bespreekt haar onderzoek naar de voor- en nadelen van fact-checking; Ruben Brave (Internet Society NL en Make Media Great Again) licht toe hoe annotatoren de kwaliteit van nieuwsmedia kunnen verbeteren; Federica Russo en Jean Wagemans (Universiteit van Amsterdam) leggen uit hoe AI kan worden ingezet bij argument-checking. De moderatie is in handen van Ella van Vloten (student BSc Cognition, Language, and Communication aan de Universiteit van Amsterdam). 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s